Hemlagad fiskmat som pellets

På senare tid har antalet akvarieägare som tillverkar egen mat för att mata fisken ökat markant. Detta är ett fantastiskt alternativ och i många fall det bästa, förutsatt att du har någorlunda kunskap om fisknäring.

Majoriteten av hemlagad mat består av en blandning av färska och frysta ingredienser som hålls ihop med ett bindemedel så som gelatin eller agar, och sedan formar till små pellets för enklare dosering. Vad recepten består av varierar beroende på vilka fiskar du har, men ingredienser är vitamintillskott och vitlökspulver.

Vitamintillskott för fisk används av samma skäl som vi som människor använder dem. De ökar de nivåerna av olika vitaminer. Vanliga vitaminer som finns i ett fisktillskott är vitaminer K, B-komplex, C, D och A.

Vitlök som är vanligt i fiskmat har det diskuterats mycket om. Det finns inga faktiska vetenskapligt bevisade fördelar. Men många akvarieägare hävdar att just vitlök kan:
förbättra aptiten, öka immunförsvaret och döda parasiter som sötvatten ich och marin vit fläck.

Som tidigare nämnts varierar receptet på hemlagad fiskmat beroende på vilken fiskart och vilken typ av diet de behöver. Följande är recept som du kan prova som passar marina arter, tropiska växtätare och tropiska köttätare och allätare.

För marint foder bör du blanda ihop en blandning av kammusslor, räkor, bläckfiskringar, torsk, musslor och Nori-tång. Se till att du inte blandar den till en jämn pasta utan lämnar den som en klumpig blandning med bitar som är lätta att svälja. När blandning är klar är det en bra idé att frysa styckfrysa små pellets för lättare utfodring.

För det tropiska växtätande fodret behöver du frysta ärtor, spenat, gurka, havre och icke-smakat gelatin. Blanchera grönsakerna och gör puré av dem innan du rör om havren. Blanda slutligen gelatinet med varmt vatten och tillsätt långsamt till grönsaksblandningen innan du fryser in som små pellets.

För det tropiska köttätande och allätande födan behöver du en blandning av grönsaker, smaklöst gelatin, nötkötthjärta, räkor och vit fisk. Grönsakerna ska kokas och blandas till en puré och låt svalna. Låt fisken och köttet svalna innan du blandar ihop dem. Blanda slutligen gelatinet med varmt vatten och häll över blandningen i isbitformen och frys in.

Observera att vitaminer och vitlök inte är med i receptet men kan läggas till om man så önskar. Inga mått eller vikter är heller angivna då mängden ingredienser kan variera för att passa dina fiskarter näringsbehov och preferenser.

  94 comments for “Hemlagad fiskmat som pellets

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *