Nytt utseende på köket med vinyl på bänkskivor!

Är du trött på ditt gamla kök, funderar du på att byta bänkskivor men tycker att kostnaden är allt för stor. Svaret är vinyl. Vinyl har förut ansetts som en tafflig lösning, men utvecklingen har gått framåt. Idag är kvalitén på vinyl fantastisk och utbudet på mönster är enastående.

Låt vinylen lära känna sitt nya hem
Vinyl är en tunn plastfilm som kan dra sig om den inte hanteras rätt. Så va inte för het på gröten och börja applicera vinylfilmen direkt när du fått hem den. Tänk att det är lite som när man lagar mat, för bästa resultat ska alla ingredienser ha samma temperatur innan du börjar. Så när du fått hem din vinylfilm låter du den vila i minst tjugofyra timmar. Gärna utrullad i det rummet där den ska användas. På det sättet minskar du riskerna för att vinylen efter applicering på bänkskivorna drar ihop sig och blir för kort, då uppstår det glipor i skarvarna. Låt vinylen vila helt enkelt.

Rena bänkskivor är A och O
Innan du applicerar vinylen måste dina bänkskivor vara helt rena. Fett är din värsta fiende. Är bänkskivorna det minsta feta fäster inte vinylen som den ska, och risken för att vinylen drar sig är stor. Använd därför inte rengöringsmedel som såpa eller andra tvålprodukter då de kan skapa ett tunt fettlager på bänkskivorna. Vinyl är plast och plast reagerar dåligt ihop med kemikalier och särskilt ammoniak som finns i många rengöringsmedel. Ammoniak förändrar viskositeten i vinylen och det uppstår lätt bubblor. Det finns idag flera märken av rengöringsmedel som är ammoniaks-fria.

Innan du börjar
Efter rengöring av bänkskivorna måste du sörja för att bänkskivorna är torra och fria från rengöringsmedel innan du börjar med att applicera vinylen. Är inte ytorna torra så fäster inte vinylen och kan lätt dra sig. Se också till att ytorna är fria från damm och smulor. Partiklar som hamnar under vinylen syns tydligt som små bubblor eller knottror.

Ta hjälp av en vän
När det är dags att applicera vinylen så är det lättast om man är två. Mät och klipp till vinylen för de ytor den ska appliceras på (gör vinylarket något större formatet än bänkskivan, det är bara till att efterskära när vinylen är på plats). Använd en sprayflaska med vanligt vatten på bänkskivan innan du applicerar vinylen. Då kan du justera vinylen om något går fel. Vattnet skrapar du lätt ut med en rakel.

  60 comments for “Nytt utseende på köket med vinyl på bänkskivor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *